БЕСЕДА НА ВАСКРС:

СВЕДОЧИМО ВАМ ШТА СМО ВИДЕЛИ И ЧУЛИ

 
Х р и с т о с    в о с к р е с е !

Хиљадама година човечанство је чекало овај догађај, као што и сам Спаситељ сведочи: „јер вам кажем да су многи пророци и цареви жељели видјети што ви видите, и не видјеше; и чути што ви чујете, и не чуше!” (Лк. 10, 24.)

А шта смо то ми видели и чули? Видели смо како је највећи непријатељ рода нашег срушен, поражен и остављен без власти над онима који иду путем Божијим. Видели смо, како каже Св. Јован Златоусти, како су се „људи сјединили са анђелима, иако телом обложени, заједно са бестелесним силама узносе песме и хвале Богу.” Како је „Господ уништио власт паклену, адову, и лице смрти истребио. Али шта ја то кажем - лице смрти? Само име смрти је изменио: она се више не зове смрћу него сном, почивањем и покојем!”

Видели смо на безбројним милионима примера како Господ воли и милује праведнике а грешнике позива на покајање. Видели смо и чули од браће и сестара, отаца и мајки наших, како их је Господ избављао и прослављао, како у царству своме тако још и овде на земљи. Видели смо и уверили се да толико векова ни један Србин кога су људи славили, није већи и славнији од Св. Саве, кога је сам Господ Бог прославио. Још смо се уверили, својим очима и ушима, да га је прославио само зато што је он оставио земаљско богатство и славу и потражио само небеску, Божанску славу и царство, које није за малена већ за увек.

Видели смо и уверили се да је Господ сишао на земљу, основао Цркву своју, стуб и тврђаву истине, која остаје до краја света и века и којој ни врата пакла неће одолети. Видели смо да је сам Син Божији из љубави према нама грешнима, живот свој положио за многе, сишао у пакао и разорио га, васкрсао и узнео се на небо. Уверили смо се како је Господ кроз Цркву своју сјединио небо и земљу у само једну Цркву која обухвата сав свет и у коју су ушли и још увек улазе сви који су гладни и жедни правде и милости, који иду путевима Божијим.

Па кад смо сведоци толиких ствари, нећемо ли и ми данас подати хвалу васкрслом Богу, славити га и прослављати због свега овога? Не само да хоћемо, него Њему, милостивом и дарежљивом, приносимо данас молитве за духовни васкрс целог српства, свих који благочестиву православну веру држе и свих људи добре воље, за спасење целог света коме данас сведочимо оволика добра дела Божија.

Молимо се Васкрсломе да свима нама подари ревности и снаге да уз помоћ Његову најпре обновимо себе Духом Светим. Да се и ми држимо вере отаца наших онако како су нам је они и предали, да је очувамо неукаљану и ни мало промењену. Да се васкрсом душа наших обновимо и да се држимо вере и Цркве коју су крвљу својом осветили оци наши, мученици и новомученици за веру православну, за Крст часни и слободу златну.

У радости победе живота и истине, захваљујемо Васкрслом Спасу и славимо Њега, Вечног Спаса, у Богу Оцу, Јединородном Сину Његовом и у Духу Светом, уз најрадоснији поздрав:

Х р и с т о с    в о с к р е с е !
 
Прот. Србољуб Милетић