ИСКУШЕЊЕ ГЊЕВА


Питање:

Помаже Бог! У последње време се често гневим на супруга; раздражљива сам и свадљива. У суштини сам свесна свог лаког пада али, чини ми се, да се „интензитет” мојих негативних осећања само појачава у последње време. Којом молитвом да се борим против овог греха? Унапред захвална,
Н.Н.

 

Одговор:

Драга сестро, ђаво те искушава, али не бој се, Господ је са тобом. Он никада не допушта искушења која су јача од нас. Ти осећаш да би требала да поведеш борбу са неким, али то нису људи око тебе, већ нечисти дух који убацује мисли и осећања - своје „рекламе” у наш ум. А ово је вероватно, потребно да би се мало изборила са својим сопственим помислима и тако задобила чистије и топлије срце и душу, за које си очигледно способна. Јер, плодови духовног труда и нашег напора воље ка добру, јесу: радост, мир и љубав у Духу Светом.

Међутим, ђаво, који је човекоубица од почетка, жели да нам украде ове драгоцене дарове. Зато је умесно питање: да ли демони могу против наше воље да завладају нашом душом? На њега одговара Свети Кирило Јерусалимски: „Душа је слободна, и ђаво, иако може да нас намами, ипак нема власт и да нас принуди да нешто радимо против своје воље”. „Нечисти духови”, каже Свети Јован Касијан, „не продиру у тела оних које су победили, никако другачије, него претходно завладавши њиховим умовима и помислима. Обнаживши умове од одеће страха Божијег, од сећања на Бога, зли духови их нападају, као ненаоружане...” Из наведених речи се види да ђаво мора прво да завлада нашим умом да би завладао нашом душом.

Св. Нектарије Егински каже: „Не желим да тугујете и да се смућујете због онога што вам се догађа супротно вашој вољи. Једна таква неумерена жалост сведочи да постоји егоизам. Чувајте се егоизма који се крије под формом праведности. Искушења се допуштају да би се откриле скривене страсти, да би биле побеђене и тако се душа исцелила. Искушења су знак божанске милости. Међутим, потребно је да се и ми трудимо да увек будемо будни и опрезни, да сами себе не уваљујемо у искушења. Трудите се да сачувате у своме срцу радост Духа Светога и не допустите нечастивоме да излије у њега своју горчину. Пазите! Пазите, да се Рај који је у вама не претвори у пакао.”

Свети Владика Николај (Пролог, расуђивање за 3. септембар) о томе говори: „Онај ко хоће да се спасава мора неминовно бити послушан духовном началству. Без те послушности човек може и поред најбоље жеље за спасењем да оде у пропаст.” А Св. Максим Исповедник објашњава како се, насупрот нетрпељивости и свађе, стиче међу људима љубав: „Ко верује Господу - боји се казне, а ко се боји казне уздржава се од страсти. Ко се уздржава од страсти, трпељиво подноси невоље. Ко трпи невоље имаће наду на Бога. Нада пак, на Бога ослобађа од земаљске пристрасности, а ум ослобођен ове имаће љубав према Богу.”

Победу у борби, благослов, мир и радост од Бога ти жели,

о. Срба