ГЛАС САВЕСТИ


Питање:

Како да разликујемо глас савести, који треба да слушамо (Лк.12,58), од гласова оних (чије име нећу ни да споменем), који хоће да нас баце у очајање и на које не треба да уопште обраћамо пажњу? (Пс.37,14)
Унапред хвала, Владимир

 

Одговор:

Сваки човек има Богом дане, по природи урођене, јаче или слабије способности да разликује добро од зла. У физичком смислу, човек који нормално развија своје способности сматра се здравим и јаким, а у духовном, онај који развија здравоумље (у нашем народу се још зове и здрава памет), напредује у познању ствари и разумевању Божијих откровења.

Савест служи за то да нам говори у ком правцу треба да идемо. Као и све друге способности, и ова се развија вежбањем. Не постоји човек на свету који би био потпуно неспособан да разликује добро од зла. Сваки, па и најгори човек, ако хоће, може да прави ту разлику; можда не у свему, у свим сложеним ситуацијама или искушењима, али је за почетак довољно да по њој поступа увек и без изузетка, у ономе што му је већ јасно. Јер, Христос је рекао: „Да нисте знали, неби греха имали!” Ако тако буде радио, та способност ће се даље развијати у њему до најтананијих и најкомпликованијих одговора.

Поздравља те,

о. Срба