БЕСЕДА НА БОГОЈАВЉЕЊЕ


Пре него што је Господ Исус Христос почео своју проповед, у пустињи око реке Јордана је проповедао свети Јован Крститељ. Због тога се и успомена на Св. Јована слави сутра дан по Богојављењу. Три основне поруке његове проповеди су биле:

- Приближило се Царство небеско

- Долази дуго очекивани Месија - Спаситељ, и

- за улазак у Царство небеско потребно је покајање.

Све који су се покајали он је крштавао у Јордану и припремао их за Христову науку, за царство небеско...

Пошто је Христос хтео да установи тајну крштења којом се ступа у Нови Завет са Богом, пре своје проповеди дошао је на Јордан да се и сам крсти од Јована Претече.

Том приликом се открила јасно тајна о Светој Тројици: Бог Отац је говорио: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи - њега послушајте“, Бог Син се крштавао у Јордану, а Бог Свети Дух је лебдео у виду голуба, потврђујући мисију Христову на земљи.

Свети патријарх Јован Златоусти, у својој беседи о уласку хришћана у Цркву и о крштењу, говори и сведочи да се дан Богојављења не назива онај дан у који се Христос родио - Божиh, него овај дан, у који се Господ крстио и осветио природу вода.

Зашто се, дакле, овај дан назива Богојављење? Зато што је Господ Исус Христос постао познат свима не када се родио, него када се крстио. До овога дана, ни Он нити тајна о Светој Тројици није била позната људима.

Црквене књиге кажу:

Стога на данашњи празник сви захватају воду, односе је у домове и чувају у току целе године, пошто су данас све воде освећене, и дешава се очигледно чудо - јер ова се вода не квари од дугог стајања, него захваћена данас она целу годину, а често и две или три године остаје читава и свежа и после толико времена она не уступа води која је тек захваћена са извора.

Нека свима буде познато за ову свету воду, како има неки који себе лишавају пијења ове воде, да они не чине добро јер ова вода је нама дана ради благодати Божије, на освећење свету и све твари. Зато се она кропи по свим местима, па чак и по онима по којима стојимо. И где је разум оних који се лишавају ове свете воде?

Зато, знајте, да нечистоћа није у нама због јела или пића него због наших нечистих дела, сада се пак, чистимо од њих пијући ову свету воду и ништа не сумњајући.

Нека је свима срећан празник, уз стародревни поздрав:
 
Бог се јави - Ваистину се јави!