Рођен  14. новембра 1953. у Крушевцу, од оца Милуна Милетића, професора богословије у Призрену и мајке Оливере рођ. Аврамовић, хемичара.
Супруга: Татјана. Деца: Милун, Оливера, Данило и Теодора.

 • Образовање

  Основну школу завршио је у родном Рибару и Призрену. Петоразредну Богословију Св. Ћирила и Методија у Призрену (1968-1977.) и потом дипломирао на Богословском факултету Српске цркве у Београду, 1982. године.

 • Професионална каријера

  grb_srbaСрбољуб Милетић се преселио у Аустралију 1. јануара 1983. године и одмах укључио у живот и рад Српске цркве на овом континенту. Био је подпредседник епархијске организације Српско православно удружење Св. Сава, у Сиднеју. Предавао је српски језик и веронауку деци и омладини у готово свим црквеним општинама у Сиднеју, у јурисдикцији Епархије аустралијско-новозеландске, као и у појединим националним организацијама, 1983-1991. За потребе ових школа је саставио три уџбеника српског језика, одобрена од стране Државног одсека за просвету, штампана у издању Удружења Св. Сава, као и један уџбеник из веронауке.

  Био је дугогодишњи сарадник државног СБС радио програма на српском језику у Сиднеју, за прилоге из православне вере, историје и културе. Главни уредник Српског православног радио програма Удружења Св. Сава, првог етничког програма на радију 2СЕР ФМ у Сиднеју (од 1986-1988).

   

  Србољуб Милетић је више година водио запажене трибине о вери за омладину и старије, организовао је семинаре омладине (1984-1994), на којима се окупљало по неколико стотина младих Срба из целе Аустралије. Као резултат тога, многи су се обратили вери и постали активни у Цркви. Предавања са ових семинара је издао у књизи “Религија и нација”.

   

  Организовао је у Аустралији прославу 600-годишњице Косовске битке, у склопу које и сликарску изложбу аутора Миодрага Тодоровића – Рубљова. Тим поводом је издао књигу “Косовски зборник” на српском и енглеском језику.

   

  Преводио је чланке и књиге са енглеског и руског језика, као и књигу „Против лажног јединства“ Др. Александра Каломироса, која је до сада доживела три издања на српском 1990, 1995 и 1998 године.. Аутор многих чланака и есеја из области теологије, историје, културе и црквеног живота, штампаних у Аустралији (Светосавље, Светосавски весник, Српски глас и Светски српски глас, Новости, Дуга, Српска слога), у Америци и Канади (Источник, Светосавље), као и у разним листовима у Отаџбини (Православље, Светигора, Хришћанска мисао, Гласник-службени лист СПЦ, Теолошки погледи, Богословље, Геополитика, Интервју, Дабар – Епархије дабробосанске). Његови радови су такође, превођени и објављивани на енглеском и руском језику.

   

  Отац Србољуб је био главни уредник епархијског листа Светосавље (1990-2000), а сада је уредник Светосавског весника, заједничког листа за обе Епархије у Аустралији. Издавао је парохијски билтен Парохија (1995-2004).

  Био је гостујући предавач на студијама српског језика на Меквори Универзитету у Сиднеју, где је такође, током 80-тих година, учествовао у раду Фондације за Српске студије. Држао је предавања и реферате на семинарима омладине, на симпозијуму теолога у Београду, на братским састанцима и семинарима свештенства обе епархије у Аустралији и Новом Зеланду.

  Актом епископа Лонгина, септембра 1990. постављен је за првог сталног секретара Епархије аустралијско-новозеландске, са седиштем у Мелбурну. На том положају је унапредио епархијску администрацију, радио на црквеној организацији и поретку, као и на црквеном јединству СПЦ које је у то време, након раскола у Српској цркви у дијаспори, почињало да оживљује. Маја 1994. године је постављен за члана Мисијског одбора при Светом архијерејском синоду.

   

  Оженио се Татјаном (рођ. Баћин) 30. јануара 1994. и рукоположен од стране епископа Луке (Ковачевића) у чин ђакона 13. новембра 1994, а у чин презвитера 27. новембра 1994.

   

  Епископ аустралијско-новозеландски Лука је 1. децембра 1994. поставио оца Србољуба Милетића за привременог пароха и старешину храма Св. архиђакона Стефана у Рути Хилу, Сиднеј, са задатком да нормализује стање у тој црквено-школској општини, која је пролазила кроз дубоку кризу и поделе.

   

  Осим парохијских дужности и задатака, Епархијски управни одбор је, на својој седници од 10. фебруара 1995. године, ставио у дужност оцу Србољубу да испита потребу и могућност оснивања приватне школе у Сиднеју. Након више година рада и настојања, отац Србољуб је успео да половином 1999. године формира Одбор Српског православног колеџа Св. Сава у Сиднеју.

   

  Он је 7. августа 1999. године доставио предлог правила Колеџа, као и списак чланова Одбора, на одобрење ЕУО. Тиме је почела реализација овог давно жељеног пројекта, у чијем Одбору се отац Србољуб налази и данас.

   

  Као истакнути свештеник, отац Србољуб Милетић је члан више епархијских тела и органа. Био је дугогодишњи духовник и један од оснивача Братства Св. владике Николаја, које је у протекле две деценије стипендирало преко 200 студената и ученика богословија.

   

  Био је администратор и привремени парох Прве српске православне црквене општине Св. Сава, Мона Вејл (1998-2004), где је као представник Епархије, успешно водио судски спор (1998-2003) пред Врховним судом НЈВ, уз помоћ верних чланова ове парохије, која је пролазила кроз, вероватно, до сада најтежи период свога постојања.

   

  Отац Србољуб је био уредник интернет презентације Светосавље (svetosavlje.org -преко 2500 посета дневно), од 2002 – 2016.

   

  За успешан и одговоран рад у Епархији аустралијско-новозеландској, епископ Никанор је оца Србољуба Милетића унапредио у чин протојереја 27. јула 2003. године.

   

  За дугогодишњи рад на пољу просвете и културе, Културно-просветна заједница Србије је протојереју Србољубу Милетићу доделила Златну значку 2005. године.